Hoe risicovol is uw hypotheek in vergelijking met die van andere huizenbezitters?

De Nederlandse huizenmarkt lijkt zich geheel hersteld te hebben van de kredietcrisis. Volgens Calcasa zijn de huizenprijzen in het eerste kwartaal van 2018 in 12 maanden tijd met 9% gestegen en zijn de prijzen landelijk al weer 12% hoger dan 10 jaar geleden. In Amsterdam liggen de huizenprijzen al weer 43% hoger dan 10 jaar geleden.

De vraag die zich nu aandient is staan we aan de vooravond van een nieuwe bubbel in de huizenmarkt en hoe bewust zijn de aspirant-kopers van het risico dat ze lopen bij het kopen van een huis en het aantrekken van een hypothecaire geldlening; voor velen de meest risicovolle beslissing in hun leven?

OSIS heeft statistisch model ontwikkeld op basis van 40% van de Nederlandse hypothekenmarkt. Op basis van 7 variabelen kan de gebruiker zien wat de kans op betalingsproblemen is en hoe het risico zich verhoudt ten opzichte van andere huizenbezitters met een hypotheek. Aan de linkerkant van het plaatje zitten de minst risicovolle huizenbezitters en aan de rechterkant de huizenbezitters met het hoogste risico.

Daarnaast kan de gebruiker bekijken wat de situatie wordt als er op korte termijn weer een huizencrisis komt zoals tijdens de kredietcrisis (huisprijsdaling 21%) of de nog grotere huizen crisis eind jaren ’70 (huisprijsdaling van 35%). In de laatste check gaan we er vanuit dat alleen het huis van de gebruiker door de crisis wordt geraakt en de distributie ongewijzigd blijft.

Met deze tool hopen we dat particulieren meer bewust worden van het risico dat ze lopen bij het aangaan van een hypothecaire geldlening. De resultaten van dit model zijn slechts een indicatie en dus aanvaarden wij geen enkele aansprakelijkheid. Daarnaast zal model in de toekomst worden aangepast op basis van nieuwe ervaringsgegevens waardoor de resultaten kunnen veranderen.