Hoe risicovol is uw hypotheek in vergelijking met die van andere huizenbezitters?

De Nederlandse huizenmarkt lijkt zich te herstellen van de kredietcrisis. Volgens Calcasa zijn de huizenprijzen in het derde kwartaal van 2016 in 12 maanden tijd met 6,1% gestegen, wordt in heel 2017 een stijging van 6,8% verwacht en wordt in steden als Amsterdam in 70% van de gevallen op of boven de vraagprijs geboden.

Hoe bewust zijn de aspirant-kopers van het risico dat ze lopen bij het kopen van een huis en het aantrekken van een hypothecaire geldlening; voor velen de meest risicovolle beslissing in hun leven?

OSIS heeft statistisch model ontwikkeld op basis van 40% van de Nederlandse hypothekenmarkt. Op basis van 7 variabelen kan de gebruiker zien wat de kans op betalingsproblemen is hoe het risico zich verhoudt ten opzichte van andere huizenbezitters met een hypotheek. Aan de linkerkant van het plaatje zitten de minst risicovolle huizenbezitters en aan de rechterkant de huizenbezitters met het hoogste risico.

Daarnaast kan de gebruiker bekijken wat de situatie wordt als er op korte termijn weer een huizencrisis komt zoals tijdens de kredietcrisis (huisprijsdaling 21%) of de nog grotere huizen crisis eind jaren ’70 (huisprijsdaling van 35%). In de laatste check gaan we er vanuit dat alleen het huis van de gebruiker door de crisis wordt geraakt en de distributie ongewijzigd blijft.

Met deze tool hopen we dat particulieren meer bewust worden van het risico dat ze lopen bij het aangaan van een hypothecaire geldlening. De resultaten van dit model zijn slechts een indicatie en dus aanvaarden wij geen enkele aansprakelijkheid. Daarnaast zal model in de toekomst worden aangepast op basis van nieuwe ervaringsgegevens waardoor de resultaten kunnen veranderen.